Süllyedések kezelése


Mi az a kismedencei süllyedés?

A méh- és/vagy a hüvelyfali süllyedés egy gyakran előforduló állapot, amely a nők akár felét is érintheti. Minden tizedik nő élete során szükségessé válhat egy nemi szervi süllyedéssel kapcsolatos műtét.

A kismedencei süllyedés hátterében a méhet vagy a hüvelyt tartó kötőszöveti elemek gyengesége áll. A tartásban szerepet játszó szövetek meggyengülhetnek a szülés során, krónikus nehéz súllyal járó emelés vagy erőlködés pl. székrekedés, krónikus köhögés, elhízás eredményeként, de a gyengülésük az öregedési folyamat része is lehet. Bizonyos esetekben előfordulhat a kötőszöveti támasztó elemek gyengeségére való genetikai hajlam.

A méh- és hüvelyfali süllyedés kellemetlen húzó érzést vagy idegentest érzést okozhat a hüvelyben és gyakori vizelési panaszokkal, a húgyhólyag ürítési nehézségeivel és visszatérő húgyúti fertőzésekkel járhat. Előrehaladottabb esetekben a megsüllyed hüvelyfalak, ill. méh a hüvelybemeneten is túlterjedhet, megjelenhet a szeméremrés előtt.

A pesszáriumokról

A pesszáriumok a hüvelybe helyezve megtámasztják a meggyengült és megsüllyedt hüvelyfalakat vagy a méhet. Szilikonból készülnek, amely egy lágy, nem abszorbens anyag, az egészségre nem káros. Egy idő után a pesszárium külső felülete elszíneződhet, de ez normális, és nem jelenti azt, hogy új pesszáriumra van szükség.

A megfelelő pesszárium kiválasztásánál először hüvelyi vizsgálat történik a süllyedés típusának megítélése céljából. A hüvely méreteinek meghatározása után tudjuk kiválasztani a páciens számára legmegfelelőbb pesszáriumot. Ha a pesszárium túl kicsi, vizelet- vagy székletürítéskor vagy akár magától is kieshet. A túl nagy pesszárium nyomhat és kényelmetlen lehet. Néha többszöri próbálkozásra sikerül csak megtalálni a megfelelő méretet és típust.

A pesszárium megfelelő felhelyezését követően rendszeres időközönként ellenőrző vizsgálatokra van szükség, melyek során a pesszárium kivételre kerül. Általában 3-6 havonkénti hüvelyi vizsgálat illetve a pesszárium tisztítása javasolt. 

A pesszáriumok mellett előforduló mellékhatások

Hüvelyfali vérzés/fekély: A pesszárium típusától és méretétől függően van rá esély, hogy a hüvely bizonyos részei kifekélyesednek. Ebben az esetben rózsaszínű vagy véres hüvelyfolyás jelentkezhet. A kifekélyesedett területek általában könnyen gyógyulnak a pesszárium átmeneti eltávolításával. Véres folyás esetén keresse fel kezelőorvosát.

Fájdalom vagy diszkomfort: Megfelelően felhelyezett pesszáriumot elviekben nem lehet érezni. Szignifikáns fájdalom vagy diszkomfort esetén a pesszárium túl nagy vagy túl kicsi lehet és más méretre lehet szükség.

Hüvelyfolyás: A legtöbb páciensnél kis mennyiségben fehéres hüvelyfolyás jelentkezik a pesszáriumok használata során. Gyűrűpesszárium mellett ez a folyás kissé fokozódhat, de elszíneződés vagy kellemetlen szag nélkül. Utóbbi tünetek megjelenése hüvelyi fertőzésre és / vagy fekélyre utalhat. A menopauza után az ösztrogénhiány a hüvelyhám elvékonyodásával jár. Ennek következtében a hüvely kiszáradhat és pesszárium használata mellett hajlamosabb lehet fekélyek kialakulására is. A kifekélyesedés kockázatának csökkentése érdekében javasolt hüvelyi ösztrogén krém. Ennek az eredménye is lehet megnövekedett mennyiségű krémes fehér hüvelyfolyást.

Mikor javasolt a MILEX pesszáriumok használata:

- ha el szeretnénk kerülni a műtéti beavatkozást, és annak kockázatait
- sikertelen műtéti/ hüvelyplasztikai beavatkozást követően
- ha tervezik a műtétet, de addig szívesen kipróbálnak alternatív megoldást
- más anyagú, korszerűtlen, kényelmetlen pesszáriumot viselő betegeknek